TONPRAATLES

Lessen in tonpraten

Tonpraatles op basisscholen

Carnaval is zonder meer het grootste feest van het jaar in Brabant en Limburg. Al velen jaren vieren we dit feest in al zijn facetten.

De prins, de sleuteloverdracht, de optocht en natuurlijk de bonte avonden / tonpraatavonden of zittingen.
Het tonpraten is een belangrijk en niet meer weg te denken onderdeel van het carnavalsfeest.
Door de jaren heen zijn er heel veel tonpraters geweest en ook nu zijn er een groot aantal tonpraters die elk jaar weer de ton inkruipen om de mensen te vermaken.

Nog wel…. Dit is cultureel erfgoed dat verloren dreigt te gaan.

Het valt namelijk op dat er weinig tot geen aanvulling komt na de huidige tonpraters. De jeugd laat het een beetje afweten.
Als de tonpraters die nu jaarlijks de grappen en grollen de zaal in slingeren ermee stoppen of als het publiek onderhand toe is aan verse mensen en materiaal dan is er geen goed vooruitzicht.

Daarom vinden wij het belangrijk om te zorgen dat de jeugd geprikkeld wordt. Dat ze te zien krijgen hoe leuk tonpraten is en dat ze er op die manier ook zin in krijgen om te gaan tonpraten.

We houden daarom workshops in de groepen 7 en 8 van de basisscholen in Brabant / Limburg. Gewoon een kennismakingsles voor de groepen 7 en 8. We komen dan met een heuse tonpraatton naar de school.

De leerlingen die daar zin in hebben laten we dan het een en ander zien en horen over tonpraten. Ze mogen zelf ook het een en ander doen en wellicht krijgen we ze wel zover dat ze ook daadwerkelijk gaan tonpraten. We willen de kinderen hoe dan ook kennis laten maken met het fenomeen, zodat ze er niet vreemd van opkijken.
Ook als er weinig affiniteit met Carnaval is zijn deze workshops een aanrader. Los van het feit dat de kinderen een stukje geschiedenis leren en dialect, presenteren ze zich op een laagdrempelige manier.
Op een speelse wijze wordt ze duidelijk dat de manier van communiceren en presenteren belangrijk is en er veel mogelijkheden zijn om anderen te boeien.
Verder helpt deze workshop de kinderen om creatief te denken en om tekst te schrijven.
Tenslotte is het zeker in een tijd van “jezelf leren verkopen” erg leuk om te zien dat zelfs de meest timide leerling op deze wijze voor de klas een presentatie doet.

"Plezier maken, daar draait het om"

Waarom tonpraten?

Lachen is gezond!

Als tonprater kan je mensen laten lachen. Soms zelfs zo hard laten lachen dat de tranen over de wangen rollen en mensen pijn in de wangen en buik krijgen. Lachen zorgt ervoor dat je een positievere kijk krijgt op de wereld.
Met lachen gebruik je ook heel veel spieren, het zorgt voor ontspanning, verbeterd je ademhaling en het zorgt voor minder stress. Lachen verbind mensen, samen lachen schept een band.

Positiviteit

Verbinding krijgen met elkaar zorgt voor positiviteit, samen lachen schept een band

Creativiteit

Jezelf verkleden en in de huid kruipen van een typetje zorgt voor creativiteit

Emotie

Lachen is een emotie, als tonprater leer je omgaan met de verschillende soorten emoties

Toekomst

Samen plezier maken en het tonpraten generaties lang in stand houden voor alle leeftijden